На Бущині відбувся патріотичний велопробіг

11 Вересня 2023, 23:40
Пластуни станиці Красне біля могили Василя Кука 805
Пластуни станиці Красне біля могили Василя Кука

Спортивно-патріотичною акцією бущани вшанували свого земляка Василя Кука.

Про це повідомляє Район.Буськ.
 
У неділю, 10 вересня, на Бущині шостий рік поспіль відбувся традиційний велопробіг до Дня фізичної культури та спорту України та в пам'ять про Головного командира УПА Василя  Кука.
Серед його учасників були мешканці Буської та Красненської громад: представники органів місцевого самоврядування, діти та дорослі, ті, хто прагне бути 
здоровим і веде активний спосіб життя.
 Після старту велосипедисти у супроводі поліцейських машин та карети швидкої допомоги здолали шлях з Буська через Чучмани та Сторонибаби до Красного, де відбулася панахида біля могили  Василя Кука та патріотичне віче. 
 
 
До могили Василя Кука, аби вклонитися світлій пам’яті відомого провідника націоналістичного підпілля, прибули  також численні гості. Серед них заступник голови Львівського крайового Братства ветеранів генерала Романа Шухевича Юрко Антоняк,  депутат Верховної ради України Олег Синютка, голова Народного руху України Андрій Корнат, пластуни, ветерани ОУН-УПА, депутати селищної ради та небайдужа громадськість.
 
Розпочалися вшанування пам’яті панахидою, яку провів настоятель церкви св.Володимира отець Юрій Толочний. Далі відбулось покладання квітів до могили генерал-хорунжого від керівництва селищної ради та гостей.
 Звертаючись до громади, селищний голова Роман Фурда відзначив важливу роль Василя Кука у становленні Української держави.
«Василь Кук особисто керував багатьма боями, як із фашистським, так і радянським режимами. За це його переслідували і ув’язнили. Сам Хрущов особисто вимагав його розстрілу. Але КДБ вирішило інакше. Було прийнято рішення провести спецоперацію: залишити генерала живим, знецінити його заслуги перед Україною і зробити зрадником. Але все це було намарно! Пройшло багато років. І сьогодні ім’я Василя Кука в одному ряді з синами-борцями України», – зазначив селищний голова .
Цікавими спогадами із життя Василя Кука поділилась  його племінниця Ольга Приступа. Вона розповіла, що Василь Кук любив читати, був активною і сучасною людиною. Багато зустрічався з молоддю. Він приклад того, як ворог не зумів його зламати ні морально, ні фізично.
Також на віче виступили заступник голови Львівського крайового Братства ветеранівгенерала Романа Шухевича Юрко Антоняк, народний депутат Олег Синютка та голова Народного руху України Андрій Корнат.
 
Патріотичні пісні лунали від Ярослава Кришталя, Володимира Кравчука, об`єднаних ансамблів «Гармонія» та «Мрія» під акомпануванням Михайла Козака та почесних гостей Золочівського козацтва. 
Нагадаємо, що Головний Командир УПА у 1950-54 роках, генерал-хорунжий Василь Кук помер 9 вересня 2007 року і був похований у рідному КрАсному.
Зазначимо, що щороку цю спортивно-патріотичну акцію організовує депутат Буської міської ради, голова Спілки політичних в’язнів та репресованих Сергій Бондаренко. 
Загальна протяжність маршруту Буськ–Чучмани–Сторонибаби–Красне–Буськ, який подолали цього дня велосипедисти, 23,5 кілометра.
Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024