Якою визнали депутати роботу Буського міського голови за 2023 рік

29 Березня 2024, 15:53
Звітує міський голова Буська Ростислав Сліпець 351
Звітує міський голова Буська Ростислав Сліпець
Відбулося друге пленарне засідання XIХ сесії Буської міської ради VIII скликання.
 
Про це розповідає Район.Буськ.
 
У четвер, 28 березня, відбулося друге пленарне засідання XIХ сесії Буської міської ради VIII скликання. Депутати розглянули та прийняли рішення з 26 питань порядку денного. Центральне питання стосувалося звіту про роботу виконавчих органів ради у 2023 році (зі звітом виступив міський голова Ростислав Сліпець).
З 19 депутатів задовільною визнали роботу 16, троє – не голосували.

 

Акцентуємо на важливих деталях звіту, за якими можна оцінювати роботу місцевої влади. Насамперед про власні доходи бюджету. І хоч не дивиною є їх суттєве перевиконання на 19 відсотків, бо забраний до держбюджету наприкінці минулого року військовий податок для Буської громади не був визначальним, однак важливим з точки зору стабільного розвитку території є структура доходів. Так, нині основу наповнення місцевої скарбниці складає податок на доходи фізичних осіб. Для Буської громади це майже 59 відсотків. Однак його більшу частину формують відрахування не від бюджетників, а від бізнесу. Саме від нього суттєво виросли поступлення і єдиного податку – майже на чверть більше, ніж було предбачено. У цьому заслуга і релокованих підприємств, які щомісячно поповнюють місцевий бюджет.
Найбільше виросли доходи від акцизного податку (на 60%) – вони нині складають шосту частину поступлень від ПДФО! А ще більше 10 мільйонів гривень надійшло від продажу землі. Усе це дозволяє з оптимізмом дивитись і на перспективи цього року.
«Незважаючи на його надзвичайну складність, ми маємо усі підстави, при стабілізації фронту, вдало закінчити цих пів року»,– переконаний міський голова.
 
Щодо видаткової частини бюджету, то вона торік профінансована в межах видатків уточненого плану на 94 – 100%, найменше – медицина. Недофінансовані торік і капітальні видатки – на 4 мільйона гривень, що пов'язано з вилученням військового ПДФО. Загалом у структурі видатків найбільше коштів громада витрачає на освіту – 58%, для порівняння – на медицину 6%. При тому, що отримує додатково 94 мільйона державної дотації на зарплату педпрацівникам, яких, правда, щороку бракує. Тож і наприкінці цього року громада вишукуватиме ресурс, аби не залишити вчителів без зарплати.
 
Як позитив, міський голова назвав той факт, що лише 9% бюджету громада витрачає на утримання виконавчої влади. Є ще вакантні посади, однак на переконання Ростислава Сліпця, потреб збільшувати штат немає, бо «там, де штат «не роздутий», там краще працюють» – каже голова. А ще перевагою Буської громади є та, що тут створено та ефективно функціонують 13 старостинських округів, де надають мешканцям багато адміністративних послуг.
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024